Utbildning för truckkort – vad gäller?

Utbildning för truckkort erbjuds på flera olika orter i Sverige. Ett tips till dig som funderar på vilken typ av truckkort du ska ta är att utbilda dig både för Truckkort A och B. Detta ger dig behörighet att köra de vanliga mindre typerna av truckar. För större truckar som till exempel hjullastare måste du gå utbildning för Truckkort C eller D. Om du redan har anställning på det företag där du kommer att behöva truckkort så kollar du vilka truckar som finns och väljer utbildning därefter. Ska det ingå i din tjänst så betalar din arbetsgivare ditt truckkort och har då också förmodligen koll på vilken typ av utbildning du ska gå.

Vad säger lagen om truckkort?

Är det sant att du inte behöver ett truckkort för att få köra truck? Lagen säger att du måste ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper, men man behöver inte ha ett formellt truckkörkort (se AFS 2006:5 Användning av truckar). Men om du befinner dig på ett företag ska du också ha arbetsledningens skriftliga tillstånd att framföra deras truckar. Det lättaste sättet för företagen att se till att dessa regler efterföljs (viktigt om det sker någon olycka) är att skicka sina anställda på en utbildning för truckkort.

Hur länge gäller ett truckkort?

Då det inte finns några egentliga krav på att du måste ha ett truckkort så har heller inte kortet någon utgångstid utan gäller tills vidare. Ditt truckkort är enbart som ett bevis på att du har gått en utbildning. Därför finns det inga krav på att du måste förnya truckkortet. Men då det sker många olyckor med truckar inblandade på företagen i Sverige så väljer ändå de flesta seriösa arbetsgivare att låta de anställda förnya sina truckkort eller gå en repetitionsutbildning. Hur länge du har kört samt hur mycket du kör per dag eller vecka har så klart också stor betydelse för hur stor erfarenhet du har och om du behöver en repetition.