Lampor – en hel vetenskap

När jag började min utbildning så jobbade vi tillsammans med företaget Lyson. Hela utbildningen började då väldigt lugnt och sansat men drog ganska snabbt igång i ett snabbare tempo med mycket att lära sig. Jag trivdes väldigt bra och gör det fortfarande men kan givetvis ibland fråga mig själv vad jag gett mig in på. I detta inlägg vill jag berätta lite mer om vad jag lärt mig, dels för att sprida kunskapen vidare men också faktiskt för att plugga lite inför kommande tenta vi har och för att helt enkelt testa mig själv.

Det största ämnet vi pratat om det senaste tillsammans med Lyson är xenonlampor. Och vad i hela friden är då det tänker väl ni. Eller precis så kände jag när dem för första gången nämnde xenonlampor. Detta är med ett annat och enklare ord en gasurladdningslampa. Ljusflödet i denna lampa är tre till fyra gånger högre med Xenon jämfört med halogen vilket i sin tur gör att ljusstrålen når längre och blir dessutom bredare beroende på själva reflektorns utformning och vinkeln för spridning.

Vad Lyson rekommenderar

Speedstart är Lysons snabbstartande Xenon där man redan efter bara någon sekunds användning har 80% av ljusstyrkan. Detta kan jämföras med en standard Xenon lampa som tar ca 10–15 sekunder innan fyll styrka av ljus nås. Med speedstarter Xenon får du helt enkelt det snabbaste som Lyson har att erbjuda när det kommer till xenonlampor vilket givetvis också bidrar till att öka säkerheten med fullstyrka nästan direkt.

Det är helt enkelt en djungel man befinner sig i och detta är bara en bråkdel av vad vi fått lära oss i kursen. Att ta hjälp av Lyson när det gäller allt inom belysning är ett smart val och jag fortsätter gärna att berätta mer om allt det jag får lära mig under min utbildning. På återseende!